Sta je op het punt om meer te willen dan alleen rijden? Bij de Paard & Connect-lessen gaat het om veel meer dan alleen het rijden. Deze lessen, gericht op grondwerk en andere niet-rijdende activiteiten, geven een bijzondere kans om een betere band met paarden te krijgen, ze beter te begrijpen en een speciale connectie met hen te ervaren.
Hoewel we groepslessen (van max 8 personen) aanbieden, is er altijd veel ruimte voor een persoonlijk contact. Er is altijd ruimte voor vragen of extra begeleiding.
Voor Wie Zijn Deze Lessen Geschikt?
Verschillende mensen doen mee aan onze lessen.
Eigen paarden
Er zijn mensen die meedoen met hun eigen paard, dit is om verschillende redenen:
– Jonge paarden die nog niet gereden kunnen worden
– Oudere paarden die niet meer gereden worden
– Eigenaren die dit doen voor de afwisseling van hun paard
– En er zijn mensen met hun eerste eigen paard die graag met een goede basis willen beginnen.
Onze paarden:
Met onze paarden kun je ook meedoen. Dit doen mensen om verschillende redenen:
– Mensen die beginnen met paarden om met een goede basis te beginnen
– Mensen die om welke reden dan ook niet kunnen of willen rijden, zoals door fysieke beperkingen, onzekerheid, of gewicht, maar wel graag met paarden willen werken.
– Mensen die geïnteresseerd zijn in andere manieren om met paarden te werken dan rijden
– Als paardrijden fysiek te belastend is (gewicht, opbouwen na zwangerschap, blessure, etc.) maar je toch wilt genieten van paarden
– Mensen met angst of onzekerheid rond paarden, om een leuke manier feeling te krijgen met de paarden.
Wat Kun Je Verwachten?
Dit zijn gewone wekelijkse lessen waarbij we iedere week weer wat anders doen, de ene week gaan we bijvoorbeeld longeren, de week erop kunnen we obstakeltraining doen, dan gaan we masseren, de week erop weer meer gericht op grondwerk. De lessen zijn afwisselend en komen ook vaak weer terug, zodat je een heel jaar leuke dingen doet en leert met paarden. We zijn positief ingesteld, naar de paarden en de mensen die meedoen. Je krijgt veel tijd om te oefenen en vragen te stellen.
De dingen die we tijdens deze lessen doen:
Deze lessen richten zich op verschillende aspecten van het werken met paarden zonder dat je in het zadel hoeft te zitten. Dit omvat onder andere:
Obstakel lessen
Waarom schrikt je paard van bepaalde dingen? Welke dingen vindt hij wel of juist niet eng? Hoe los je het op? Gebruik je dwang en geweld of rust en geduld. Natuurlijk weet je dat het via rust en geduld het beste werkt, maar hoe doe je dat nu? Hoe blijf je rustig maar gefocust als je paard geen pas beweegt. Ga je langs het obstakel, wil je er gelijk doorheen of laat je hem eerst ruiken?
Ik help je met rust de juiste tactieken aan te leren om je paard met vertrouwen en belonen verder te krijgen. Als obstakels zetten we regelmatig onderdelen zoals een zeil, sliertjesgordijn, door zwembadslurfen heen lopen, rookmachine of andere ‘spannende’ dingen in de bak.
Grondwerk
Vaak hoor je de termen ‘het paard moet je volgen’ en ‘jij bent de leider’. Toch heb ik het idee dat een hoop mensen de term ‘leider’ verkeerd interpreteren. Als je kijkt naar de kudde zie je verschillende dingen, er zijn paarden met meer honger of meer overtuigingskracht. Maar zodra er een paard in de kudde gaat rennen, rennen ze allemaal. Op dat moment is dat paard de leider, hij of zij heeft de kudde in beweging gezet. Het paard dat de kudde in beweging zet, is tijdelijk de leider, bijvoorbeeld bij het rennen of drinken. Meestal zijn het oudere merries die de groep leiden, dankzij hun ervaring en kennis.
Leiderschap wordt dus gedeeld en is niet altijd afhankelijk van dominantie. In een kudde zie je dat leiderschap geen dictatuur is, maar eerder een democratie.
Met deze informatie in ons achterhoofd gaan we aan het werk samen met het paard, dat het paard ons volgt op een wijze die voor hem of haar logisch is, ze naast ons stopt en achterwaarts gaat wanneer we willen.
Verzorging
Door de fijne kneepjes van verzorging te leren zorg je ervoor dat je paard gezond en gelukkig blijft.
We verdiepen ons in het poetsen, vlechten en sok verzorging, hoefverzorging en voeding. Maar ook leer hoe je de vitale functies van je paard controleert, zoals ademhaling, hartslag, en temperatuur, om vroegtijdig gezondheidsproblemen te signaleren en leer je over het herkennen van veelvoorkomende aandoeningen zoals koliek, hoefbevangenheid en huidproblemen, en hoe je hierop moet reageren.
Daarnaast nemen we de basisvaardigheden in eerste hulp voor paarden, zoals het verbinden van wonden, het herkennen van kreupelheid, en wat te doen in noodsituaties voordat de dierenarts arriveert.
Ook leer je over hoe de zorg moet worden aangepast aan verschillende seizoenen, zoals wintervachtverzorging, bescherming tegen zomerse hitte, en regenbescherming.
Paardenmassage
Vrijheidsdresuur en activiteiten
Het aanleren van stil staan en wachten op een plek, wachten met een open staldeur, praktische truckjes aanleren zoals stilstaan bij een opstapblok, kunstjes aanleren zoals knuffelen, kusjes en buigen, iets oppakken van de grond dierenartssituaties nadoen zoals een medicijnenspuit geven om vertrouwen te geven.
Deze activiteiten helpen bij wederzijds vertrouwen, leiderschap, versterkt een diepere band met de paarden, is goed voor de communicatie en het geeft een gevoel van voldoening wanneer je een paard iets hebt aangeleerd op een hele vriendelijke manier.
Aanmelden voor een proefles: