Kleinschalige vanner en drumhorse fokkerij met gezonde en grote tinkers

06 538 19 689
evy@ruijs.nl 06 538 19 689

Paardencoaching

admin

Paardencoaching is bewezen effectief bij problemen als burn-out, angsten, gevoeligheid of je sociale vaardigheden. Heb je geen zin om diepe of zware gesprekken te voeren met een vreemde therapeut die vervolgens van alles aan het opschrijven is? Dan zit je met paardencoaching goed! We werken in de natuur, waarbij het paard mijn ‘notitieboek’ is.
Ook gebruiken we oefeningen en opdrachten en we gebruiken het paard als spiegel waarbij het paard reageert op bepaalde knelpunten.
Door mijn vragen, jouw antwoorden en de reactie van het paard komt er van alles los maar omdat je je focussend op het paard in plaats van op mij kan je makkelijker en veiliger gaat praten.
Door de reacties van het paard  is deze vorm van coaching tegelijk een confronterende en ervaringsgerichte maar ook een warme en veilige manier.

Jeetje, wat geeft een paard veel inzicht en steun! Tijdens de paarden coaching mocht ik de keuze maken uit 4 prachtige paarden en ben ik met Rose aan de slag gegaan. Zij liet mij feilloos zien waar mijn energie en spanning zit en op de moeilijke momenten kwam ze schouder aan schouder met mij staan. Evy begeleidt de sessie op een open en persoonlijke manier en vaart daarbij op de signalen die ze van haar paarden terug krijgt. Ik ben onder de indruk en kom zeker vaker terug. ❤️

Voor welke situaties kun je paardencoaching gebruiken?

Omdat je paardencoaching erg ruim kunt inzetten zijn er veel situaties waarbij de coaching erg goed werkt. Dit zijn onder anderen:
– Omgaan met angsten
– Omgaan met gevoeligheid en hoogsensitiviteit
– Omgaan met spanning en stress
– Leiding geven
– Stop zeggen en grenzen aangeven
– Omgaan met negatieve gedachten en gevoelens
– Nachtmerries
– Op zoek naar je emoties
– Het gevoel hebben jezelf kwijt te raken
– Je wilt je talenten en vaardigheden ontwikkelen
– Je wilt meer zelfvertrouwen, veerkracht en punitiviteit ervaren
– Je bent op zoek naar balans
– Je zit gewoon niet lekker in je vel
– Je hebt of ervaart communicatie problemen

Ik ben sinds juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training. In de jaren daarna specialiseerde ik me in angsten, zelfvertrouwen, hoogsensitiviteit en NLP. Dit laatste komt uit de jaren zeventig. Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidde en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden.
Ik kwam erachter dat, om een echte verandering in jezelf te krijgen, we echt contact moeten maken met ons onbewuste. Waarom zijn je visie en je waarden zo? Waar komt je boosheid vandaan? Hoe kan je hiermee omgaan? Veel kracht ligt in je kwetsbaarheid, maar om deze kracht te voelen in plaats van de zwakte ga je door een interessant proces.

Paardencoaching wordt vaak gezien als zweverig maar het is allesbehalve dat, ik zal uitleggen hoe dit vanuit het paard werkt.

Paarden versus mensen

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.
Als we Allan J. Hamilton, hoofd neurochirurgie op de Universiteit van Arizona mogen geloven is het grote verschil tussen paarden en mensen het volgende:

Paarden:
Paarden hebben over meer dan 30 miljoen jaar overlevingsvaardigheden voor de rechterhersenhelft ontwikkeld, zoals leiderschap, bewustzijn, empathie en samenwerking. Voor paarden staat alles in het teken van ‘wij’. De kudde (familie, vriendschap, etc) is het belangrijkste en zolang de kudde gezond is, gaat het ook goed met het individu. Door samen te werken, vergroten ze hun overlevingskansen. Hierdoor kunnen paarden bijvoorbeeld makkelijker spanningen overnemen van hun zwakkere kuddegenoten.

Mensen:
Mensen hebben zich over meer dan 30 miljoen jaar ontwikkeld tot het superroofdier: dankzij de ontwikkeling van ons linkerhersenhelft kunnen wij communiceren door taal en dieper nadenken zoals vooruit denken en in het verleden blijven hangen. Het moment dat je deze tekst leest, hoor je zelfs je eigen stem binnenin je hoofd. Het enige nadeel van deze mega ontwikkelingen is dat de rechterhersenhelft een stuk minder is ontwikkelt. Daardoor hebben wij meer moeite met gevoel en leven wij voornamelijk vanuit ons ego, alles staat in het teken van: ‘ik’.

Waarom coaching met paarden?

Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk, slim, alert of een combinatie hiervan? Dit checken ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn, ieder paard heeft zijn eigen rol.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.

Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn neus gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt.
Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien.

Ik als coach herken deze signalen en zal dit benoemen en hierop gaan doorvragen. Hierdoor wordt duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt en kan de deelnemer stappen gaan zetten in de richting wat voor hem goed voelt en is hij in staat om actief stappen te zetten in zijn persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.

Spanning?

Een paard doet ook nog iets anders: hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen.

Wij mensen nemen ook (onbewust) spanning van elkaar over. Denk bijvoorbeeld aan verdriet, woede en blijdschap.Wanneer iedereen op het werk gestressed rondloopt, is de kans groot dat jij dit ook overneemt. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken.

Mensen die een sessie paardencoaching gehad hebben, geven vaak aan dat ze zich na afloop ‘lichter’ te voelen dan voorheen. Dit is logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.

Hoe ziet een sessie er uit?

Ik kan van te voren niet zeggen hoe een sessie eruit gaat zien. Dat ligt heel erg aan de reden waarom je hier bent en hoe het paard reageert.

Bij volwassenen gebruik ik ook opdrachten zoals: kijk of het paard je wilt volgen, of je het paard een bepaalde richting in kan krijgen, tempo bepalen en het paard wegsturen.
Maar coaching met volwassenen is vaak een spiegelsessie. Hierbij sta je met een paard in de ruimte en stel ik vragen, hier kan je zelf ervaren hoe het paard reageert en ga je heel veel van je eigen gedachten of uitingen in de reacties het paard herkennen. Wat natuurlijk logisch is, want een paard reageert gewoon vanuit zijn natuur. Door deze spiegel en de vragen die ik ga stellen ga je meer nadenken over jezelf en je doelen en je denkpatronen. Ik maak hierbij gebruik van verschillende gesprekstechnieken.
Ook geven paarden troost. Als je bijvoorbeeld bij mij komt met een angst probleem, dan laten paarden je ervaren dat er om je heen meer ruimte is waardoor de angst gedragen kan worden, dat de angst een functie heeft en niet weggedrukt wilt worden.